Wednesday, 11 December 2013

KHIDMAT BANTU ICT SK KUALA KURAU


Program PaKaR Daerah pada tahun 2013 kali ini di mulakan dengan Sekolah Kebangsaan Kuala Kurau yang telah dijalankan pada 29 Feb 2013.  Seramai 5 orang Juruteknik Komputer PKG Daerah Kerian serta  seorang Juruteknik Komputer Sekolah  telah terlibat . Dalam program ini, pihak PKG yang diwakili oleh Juruteknik Komputer telah membantu dalam pemeriksaan 10 buah komputer di Pusat Akses dan pemasangan peralatan ICT untuk Makmal Bahasa MBMMBI Fasa 1/2012.

 Program yang bermula pada pukul 9.00 pagi dimulakan dengan membuka 'on' semua komputer di dalam makmal tersebut. kemudian, pemeriksaan lanjut di lakukan bagi mengenal pasti masalah kerosakan yang dihadapi. Setelah pemeriksaan dilakukan,didapati 5 buah komputer daripada 10 buah mengalami masalah pada motherboard.

Setelah berbincang dengan pihak sekolah,pihak sekolah bersetuju untuk membeli motherborad yang baru bagi membolehkan 5 buah komputer tersebut digunakan.Pihak PKG membantu dari segi pemasangan motherboard tersebut ke dalam 5 buah komputer.Semua komputer tealh dapat digunakan.

Semoga dengan bantuan yang diberikan oleh pihak PKG, sedikit sebanyak dapat membantu pihak sekolah merencanakan program dan menjayakan P&P di sekolah yang melibatkan penggunaan ICT.

Teknologi Untuk Pendidikan Bestari


0 comments:

Post a Comment